За да осигурявамe по-добро обслужване на клиентите ни, онлайн магазинът ни използва бисквитки. Научете повече

Електрически скейтборд: Ремъчна трансмисия или хъб мотор - кое е за предпочитане

Публикувана от: System 16/09/2018 0 Коментари Съвети и поддръжка,Електрически скейтборди,

Ако си фен на електрическите скейтборди вероятно сте подадали са онлайн спорове относно това кое е по-добро: вградения хъб мотор или задвижването с ремъци. В тази статия ще ви дадем основните предимства на двете системи, за да прецените коя ще ви допадне повече.

Ремъчна трансмисия

И така, единият вариант за задвижване на електрически лонгборд е чрез ремък и зъбно колело вградено в колелата. Електромотора е фиксиран с метална планка за окачването. Посредством ремък задвижващата сила се предава от електромотора на колелата.

 

Предимства:

  • Повече мощност при по-ниските скорости – Ако сте фен и на физиката вероятно ви е ясно, че ако диаметърът на задвижващото зъбно колело е по-малък от този на задвижваното, то силата на задвижване се увеличава значително. Няма да навлизам в техническите детайли, но с две думи – получавате повече мощност, но се намалява максималната скорост на задвижване. Това е причината при електрическите лонгборди с този тип задвижване да се използват по-мощни електромотори. При Boosted Board мощността на всеки от двата елекстромот е 2000 W, а при Omniboard е един с 2800W.

  • Използват се стандартни колела – това означава, че можете да подменяте колелата. Това е много полезно първо, защото колелата все пак се износват във времето и макар, че е необходимо да минете вероятно хиляди километри преди да се наложи да ги смените, все пак някога ще се наложи. Второ, и което е по-яката част, можете да преобразите вашия електрически лонгборд по ваш вкус. Да пробвате различни размери, профили и твърдости на колелата, или пък просто да имате няколко варианта, ей така за да сте различни всеки път.
  • Само при някои модели електрически скейтборд като при OMNIBOARD го има и предимството за изкачване на по-стръмни терени. Казвам само при някои, защото това зависи и от батерията. Ако тя не е достатъчно голяма, може да изкачвате лесно баири, но това ще намали драстично рейнджа ви. При Omniboard батерията е огромна (и въпреки това бордът тежи под 7 кг), така че разполагате с до 25 км. Така дори рейнджа вида намали наполовината, пак ще имате достатъчно за един стандартен дневен райд от 12-15 км. Това дори за София, мисля е предостатъчно.

 

Втория тип предаване на движението е чрез

Хъбови мотори

Те са деректно вградени в колелата.

  • При тях нямаме загуба на сила при предаване на задвижването чрез ремъци, поради допълнителното триене. Така разполагаме с цялата мощност директно предавана на колелата. Това означава по-висока максимална скорост и затова с електрически скейтборд Koowheel D3 може летите с до 40 км/ч. Това обаче препоръчваме само на най-опитните от вас.
  • Много по-изчистен дизайн – естествено без допълнително стърчащи мотори бордовете изглеждат много по слийк, а и повечето хора гледайки ви отстрани няма да разбират как така се движите без да стъпват на земята. Тези, които са го пробвали знаят какво имаме предвид.
  • Като цяло проходимостта на електрическите скейтборди е доста добра. Обикновено няма модели, които да са с по-малки от 75мм колела, което е достатъчно да преодолявате с лекота лежащи полицаи. При моделите с хъбови мотори проходимостта е още по-висока, защото те обикновено ползват още по-големи колела. При Koowheel D3 те са 90 мм. Това са гигантски колела, с които нямате проблеми при движението по забавните български велоалеи, и минавате върху канавките без проблем.

 

Модели и трансмисии

Това са основните прилики и разлики. Както виждате и двете системи на задвижване имат своите предимства и затова аз лично не мога да кажа, че предпочитам едната или другата.

Дори при най-скъпите марки електрически скейтборди виждаме различен тип задвижване. Ето някои от известните марки с ремъчна трансмисия

Ето и най-известите марки електрически скейтборди с вградени хъб мотори

 

 

Оставете коментар

Вижте още:
Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

System 27/11/2019 0
Може би смятате, че Ноември не е най-удачния месец за пускане на нов модел електрически лонгборд в България, но това не е мнението на екипа на Е-Скейт София. Тази есен компанията ни пусна не един, а д...
Виж повече
Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

System 08/04/2019 0
Да, ховърбордите не са евтини и вероятно си задавате въпроса дали не е по-изгодно да купите ховърборд втора ръка. Такава покупка обаче крие редица рискове и ако все пак сте склонни да ги поемете, ето ...
Виж повече
Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

System 14/03/2019 0
 Ако имате индикатор за средна скорост в автомобила си вероятно сте обръщали внимание на средната си скорост в града. Обикновено не надвишава 20-30 км/ч. Това е заради честите спирания, чакането по св...
Виж повече