За да осигурявамe по-добро обслужване на клиентите ни, онлайн магазинът ни използва бисквитки. Научете повече

Лонгборд - всичко, което трябва да знаете преди да се качите за първи път

Публикувана от: System 06/02/2019 0 Коментари Съвети и поддръжка,

Как открих лонгбординга

Да започна да карам лонгборд е едно от случайните неща, които са ми се случвали, но като се замисля обединява в себи си много неща, които винаги съм търсел и са ми били близки.

Да бъдеш сред природата, да се движиш на висока скорост, да откриваш нови места, да се запознаваш с нови хора.

Не на последно място, онова чувство, което имаш в моментите, когато си на ръба и когато правиш нещо ново, плашещо, но много вълнуващо. Екстремната нотка, която ти носи адреналин и те кара да се чувстваш жив, смел и уверен в себе си. Да караш лонгборд всъщност може да се окаже спорта, който удовлетворява много от позитивните ценности на хората, които търсят един по-истински и по-пълноценен начин на живот.

 

 

Как започнах

 

Минаваше 1 ч сутринта, когато вече бях оставил видеата от youtube да се въртят автоматично и се бях отпуснал на стола пред компютъра, когато след гледане на видеа за скиори и сноубордисти започнаха да изскачат видеа с лонгборд. Ето това е баналната история на моето запознаване с този спорт и оттогава до днес ме завладява все повече и повече.

Лонгборд даунхил спускане

 

За да започна да карам лонгборд не беше нужно много. Работата ми е такава, че всеки ден трябва да правя проучвания в интернет и да научавам нови неща. Затова и беше въпрос на седмица-две да се ориентирам в различните модели, характеристики, марки и видове, за да определя какъв ми е необходим. Не съм кой знае колко добър, не карам всеки ден, по простата причина че работя, но понаучих доста неща.

Защо лонгборд

Лонгбординга набира скорост, но все още е сравнително неизвестен като спорт и реших, че е добра идея да опиша нещата, които знам и да помогна на повече хора, които искат да карат лонгборд, но не знаят от къде да започнат. А защо се нарича лонгборд ли? Защото е по-дълъг от един скейтборд. Това е.

Разликата между лонгборд и скейтборд

е, че лонгборда е по-дълга и широка дъска. Може да е с много различни форми. Колелата са по-големи и не толкова твърди, както е при скейта. На практика лонгбордът е по-голям скейтборд. С лонгборда по-трудно се правят трикове. С един лонгборд не можеш да правиш същите трикове, които си правил със скейта тъй като е по-голям и тежък. Стиловете при лонгбординга са по-различни и са описани по долу. Лонгбордингът е повече близко до сърфа като изживяване, отколкото до скейтборда. можете да разглеждате един лонгборд като сърф на колела. 

 

Колела

Между 60 и 107 мм диаметър. По-голям диаметър на колелото означава повече инерция и по-добро движение по-неравни повърхности. По малките колела дават повече ускорение.

размер на лонгборд колела

 

Един интересен факт имаме при електрическите лонгборди. Там нещата стоят почти по същия начин но има една разлика. Тъй като електромоторите, с които се задвижват имат много висок въртящ момент (имат голяма сила на задвижване без значение от теглото на скейтъра), при тях е уместно (но не задължително) да имаме максимално големи колела ако искаме да повишим максималната си скорост. Големината ще има малко отражение върху ускорението поради самия принцип на действие на електромоторите. Затова ако ще карате електро лонгборд преценете дали максималната скорост или ускорението са по-важни за вас.

Дурометър на лонгборд колела

Дурометър (твърдост)

Твърдостта на колелата има значение за сцеплението, ускорението и скоростта с която се движите. Колкото е по-голямо числото толкова по-голяма е твърдостта. При лонгбордите има нужда от повече сцепление при по-неравни терени и затова се използват по-меки колела. Типично лонгбордите имат дурометър между 78 и 85а, докато за скейтбордите той е между 99 и 101а. Последното е защото скейтбордите се карат по равни повърхности и по-голямата твърдост тук осигурява по-малко съпротивление и съответно повече ускорение.

Лонгборд колела

Форма на колелата

 • Правоъгълен ръб - повече скорост и сцепление, по-плавни завои.
 • Скосен ръб - повишена възможност за завои на скорост
 • Заоблен ръб - подходящи за карвинг и слайдове. Заобленият ръб ще ви даде по-малко сцепление и съответно ще улесни слойдовете особено при неравна повърхност.

Форма на колелата на лонгборд

Контактна повърхност

Контактната повърхност е частта от колелото, която има контакт с настилката, по която се движите. Колкото е по-голяма контактната повърхност толкова по-голяма площ, на която се разпледеля тежестта ви и съответно толкова по-трудно се износват. Също така по-широката контактна повърхност ви дава повече сцепление и стабилност.

Контактна повърхност на лонгборд колело

Начин на поставяне на колелата

Начина на поставяне има значение за това дали искате повече сцепление или повече възможност за плъзгане. Ядрото (вътрешната част) на едно лонгборд колело може да е с различна големина.

Колкото по-голямо е ядрото:

 • толкова по стабилен е лонгборда
 • по-равномерно е износването на колелата
 • по-малка е вероятността колелата да се стопят ако лагерите не са достатъчно смазани с лубрикант.

Централно ядро

Това са универсалните колела и са най-подходящи ако стартирате с лонгбординга. Вътрешния профил на колелото е разположено централно, на еднакво разстояние от двете страни на колелото. Това дава възможност да монтирате колелата и от двете страни - тоест те са двулицеви. Това удължава живота на колелата. Този начин на монтиране обаче не осигурява най-доброто сцепление нито е подходящо за най-добрите слайдове (странично плъзгане).

централно разположено ядро на лонгборд колело

Странично ядро (backset core)

При страничното поставяне центъра на колелото е изместен до самия вътрешен край на колелото. Това осигурява по-малко сцепление на външната част на контактната лента и съответно този тип колела са най-подходящи за слайдове.

странично ядро на лонгборд колело

Офсет ядро

При офсет поставянето, ядрото на колелатае изместено по посока на вътрешната част и е разположено някъде между края и центъра на колелото. Този тип колела са най-подходящи за повече сцепление. Подходящи за използване при крузинг, денс и фристайл.

Изместено монтиране на колело на лонгборд

Колесари (машинки)

Състои се от:

 • Ос - на която се монтират колелата
 • Рама - металната част, която е рамката, на коят е монтирано всичко
 • Кингпин (главен болт) - държи колесара в така сглобеното му състояние, при натягането му колесарите стават по-твърди и трябва да натискате повече при завои и обратното, при повече разхлабени колесари, лонгборда става по-чуствителен към натиск и прави по-остри завои.
 • Тампони - уретановите елементи, които уплътняват кингпина и рамата за плавни и меки завои.

Устройство на колесар за лонгборд

Дек (Дъска)

Дизайна на формата на дека е въпрос на креативност и въображение, но има няколко различни общи дизайна в зависимост от стила. Освен това има много разновидности в зависимост от:

 • Материалът, от който е направен
 • формата
 • Конкейв-ът - извивката между двете оси
 • профилът на дека
 • киктейл - извивката в задната част, която ви помага да правите по-агресивни завои
 • гъвкавост на дека
 • начин на монтиране на колесарите

Основните видове са в зависимост от стила, за който е предназначен лонгборда

Видове лонгборд дек според стила

Видове лонгборд дек

Лонгборд киктейлВидове конкейв на лонгборд дек

Дек с долно монтиране на колесара

Дек с долно монтиране на колесараДроп тру лонгборд дек

Дек с горно монтиране на колесарите

 

Стилове в лонгбординга

Денс (бордуокинг)

Декът на един лонгборд е сравнително голям и по него буквално можеш да се разхождаш. Сложи левия си крак в дясната страна на борда така че да започнеш завой надясно и за да смениш обратно посоката на завоя направи обратното - десния сложи отляво на дъската. Разбира се за това ти е необходим баланс, така че не го опитвай още първия ден. Та тези грациозни движение и разхождане напред назад п одъската докато си в движение се наричат лонгборд денс.

 

 

Даунхил

Мисля, че това е моята дисциплина. В България има достатъчно места и междуградски пътища, които позволяват това. Подобно на колоезденето и MTB, даунхил лонгбординга е спускане с лонгборд надолу по хълмове и завои. Тази дисциплина е екстремен спорт. Изключително опасна, ако се практикува по пътища с трафик на превозни средства. Развиват се високи скорости от порядъка на 40-60 км/ч, а най екстремните луди глави се спускат и с 80-100 км/ч и нагоре.

 

Рекордът е 140 км/ч.

Екипировката при даунхил трябва да е на ниво. Каската трябва да е цяла и да покрива цялото ви лице. Дори при 40 км/ч сблъсъка на комарите с лицето ви е неприятен.

Пре скорости от над 80 км/ч някой по-голям бръмбър може да ви насини бузата, колкото и смешно да звучи. За да практикуваш даунхил трябва даможеш да контролираш дъската много добре. Слайдове и карвинг са основните техники които трябвада овладееш.

Фрийстайл

Фрийстайлът се отнася точно до това, което означава думата. Свободен стил, трикове, карвинг в едно. Прави каквото си искаш както си поискаш. Айляк работа.

 

Крузинг

Има се предвид да използваш борда като превозно средство. С нарастващото строене на нови велоалеи в страната ни това може да се окаже доста бърз и най-вече много по-забавен начин да се придвижваш. Ако сте навъртели достатъчно километри с колата и сте пропилели известна част от живота си по задръствания, може би ще ме разберете.

 

Понякога се налага да излезеш от вкъщи за да отидеш до магазина или искаш да отидеш до близкия фитнес или бар. Най-яко е когато съм в някое малко градче на морето. На практика не бих се качил на колата, ако не ми се налага. Всеки маршрут под 5 км може да стане приключение в най-добрия смисъл.

 

Базови движения:

 • Слайдът е плъзгане на лонгборда странично, все едно закантвате със сноуборда.
 • Карвингът е правенето на завои за да убиете скоростта.
 • Освен това трябва да можете да правите еднакво добре и десни и леви завои защото не знаете какви ситуации може дасе наложи да избегнете.

 

Къде да карам

Препоръчваме велоалеите и парковете. Във повечето градове вече има немалко изградени алеи, а парковете са страхотно място и за срещи с приятели.

По отношение на карането по пътища трябвада бъдете изключително внимателни и карайте само на места с много нисък трафик и добра видимост.

 

 

Накрая

Ако искате да допринесете за подорбяването на тази статия или виждате нещо важно, което може да се допълни, можете да го напишете директно в коментарите долу.

 

 

Лонгборд денсинг Лонгборд адреналин и екстремни усещания

 

Пожелавам ви страхотни позитивни емоции това лято и до скоро!

Special thanks to some of the sources that helped me write this guide

warehouseskateboards lushlongboards www.tactics.com

longboardbrand.com www.blue-tomato.com

 

Етикети: лонгборд

Оставете коментар

Вижте още:
Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

System 27/11/2019 0
Може би смятате, че Ноември не е най-удачния месец за пускане на нов модел електрически лонгборд в България, но това не е мнението на екипа на Е-Скейт София. Тази есен компанията ни пусна не един, а д...
Виж повече
Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

System 08/04/2019 0
Да, ховърбордите не са евтини и вероятно си задавате въпроса дали не е по-изгодно да купите ховърборд втора ръка. Такава покупка обаче крие редица рискове и ако все пак сте склонни да ги поемете, ето ...
Виж повече
Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

System 14/03/2019 0
 Ако имате индикатор за средна скорост в автомобила си вероятно сте обръщали внимание на средната си скорост в града. Обикновено не надвишава 20-30 км/ч. Това е заради честите спирания, чакането по св...
Виж повече