За да осигурявамe по-добро обслужване на клиентите ни, онлайн магазинът ни използва бисквитки. Научете повече

Скейтборд и лонгборд - какви са приликите и разликите

Публикувана от: System 12/02/2019 0 Коментари Свят,

Разликите между скейтборд и лонгборд може да се предположи от самото име. "Лонг" - предеведо от Английски език означава дълъг. Така лонгбордът е по-голям и по-дълъг скейтборд.

Разликата между двата типа возила води началото си от преди доста години, но на практика лонгбордите се открояват като отделен спорт чак в последните години.

 

Как се заражда скейтбординга

Скейтбордингът се заражда като спорт още през 50те гозини на миналия век. Всъщност първите скейтъри са сърфисти от Западното крайбрежие на САЩ, които търсели забавления в дните когато времето и вълните не са подходящи за сърф. Така се ражда идеята за скейтборда. По това време, се налагало сърфистите сами да конструират своите скейтборди, като прикрепват колелца към дъските си.

 

скейтборд

 

Американски компании, които до този момент произвеждат сърфове започнали да обръщат внимание и на този нов тип возила. През годините скейтбординга претърпява много перипетии в свота популярност.

 

През 70те в Щатите масово биват затваряни скейт-паркове поради, забележете, увеличаване на медицинските застраховки (ненормална работа), но скейтърите откриват, че улиците на града са най-забавния полигон, с множество стълби, парапети, пейки. Така се заражда уличния скейтбординг и спортът отново навлиза в период на подем.

 

Така се оформят различни стилове на каране – единия (секйтбординг) свързан с различни трикове и скокове, и другия (лонгбординг) свързан с карането на скорост по улици и хълмисти терени – фристайл и даунхил.

 

лонгборд даунхил

 

Разликата между скейтборд и лонгборд

Това е дебатът между скейт ентусиастите, особено между тези, които предпочитат да прекарват времето си в скейтпарковете и улиците, правейки различни скокове и трикове, и тези, които предпочитат да обикалят града на своя скейтборд или да търсят перфектния хълм по-който да се спускат на скорост.

Класическите скейтборди са претърпели доста промени през годините и сега се използнват главно за трикове. Дъската е подгъната нагоре от двете страни, за да улеснява скачането със скейтборда.

От друга страна лонгборда е по-голям скейтборд с по-голяма дъска, колесари и колела. Лонгбордът също може да се използва за трикова, но те са доста по-различни. Лонгбордът е по-тежък от скейта и скечането с него не е толкова лесно. Освен за трикове, лонгбордът се използва и за нормално придвижване. Големите колела, които обикновено са по-меки, осигуряват по-малко съпротивление и можете да се носите дълго по инерция. 

Популярно е спускането с лонгборд по шосета с лек наклон. това е като да караш сноуборд, но през лятото.

 

Размери

Скейтбордът е с по-малка площ и колела, лекотата при него е определяща за изпълняване на трикове и превъртането му във въздуха. Двата края на подгънати, за да позволяват на скейтъра изпълнението на различни трикове, като Олита и Кик-флипове.

 

скейтборд-лонгборд-разлики

 

Лонгбордите да по-големи с размер между 90-150 см и ширина 23-26 см. Това ги прави много гъвкави, като самата дъска абсорбира голяма част от вибрациите, които възникват при каране по неравни повърхности. Колкото по-голям е един лонгборд толкова по-лесно е да балансирате на него особено ако сте начинаещ. Скейтбордите, които са между 70-87 см дълги и 18-26 см широки са с по-твърда дъска и практически нямат почти никаква гъвкавост.

 

Окачване

Докато при скейтбордите окачването е твърдо за да издържа на плъзгане по пейки и огради, докато при лонгборда окачването е по-меко и осигурява повече комфорт при движение и по-лесно завиване.

 

Колела

Колелата на скейтборда са малки, подходящи за плъзгане, изпълняване на трикове и поддържане на скоростта, докато при лонгборда те са по-големи и по-меки за преодоляване на неравности и малки камъчета и повече стабилност при завиването.

 

Накрая

Надявам се тази статия ви е дала представа за разликата между скейт и лингборда. Пишете ни какво ви е харесва и какво не. Ако има нещо за екстремните спортове, което ви интересува и искате да научите от нашия блог, ние с удоволствие ще се опитаме да изпълним вашето желание.

 

скейтбординг ollie

 

Пишете ни в коментарите дали предпочитате скейтборд или лонгборд и защо.

Чао :-)

Оставете коментар

Вижте още:
Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

Тази есен: Два нови модела електрически лонгборди!

System 27/11/2019 0
Може би смятате, че Ноември не е най-удачния месец за пускане на нов модел електрически лонгборд в България, но това не е мнението на екипа на Е-Скейт София. Тази есен компанията ни пусна не един, а д...
Виж повече
Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

Ховърборд втора ръка: Заслужава ли си риска?

System 08/04/2019 0
Да, ховърбордите не са евтини и вероятно си задавате въпроса дали не е по-изгодно да купите ховърборд втора ръка. Такава покупка обаче крие редица рискове и ако все пак сте склонни да ги поемете, ето ...
Виж повече
Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

Тест и ревю на Koowheel Е1 електрически скутер

System 14/03/2019 0
 Ако имате индикатор за средна скорост в автомобила си вероятно сте обръщали внимание на средната си скорост в града. Обикновено не надвишава 20-30 км/ч. Това е заради честите спирания, чакането по св...
Виж повече