Може ли един евтин ховърборд да експлодира

Публикувана от: System 12/12/2018 0 Коментари Съвети и поддръжка,Ховърборди,

До неотдавна често можеше да се попадне в медиите (особено чуждестранните), информация относно взривил се евтин ховърборд, поради ниско качество при производството. Това означава ли, че трябва да лишите детето си от забавление, оставяйки го само да наблюдава как приятелите му се забавляват с навън с новите си ховърборди?

 

От къде идва проблема

 

Какви са рисковете и причините за дефект при един евтин ховърборд? Има ли начин да зарадваме децата си с такъв подарък, без да се налага да треперим и да душим, като ловджийски кучета дали ховърбордът не издава странна миризма на изгорели платки? И трябва ли да похарчим една купчина пари за скъп марков ховърборд, само и само, да сме спокойни?

 

На тези въпроси се опитахме да си отговорим в този пост.

 

Къде е истината?

Всъщност ховърбордите наистина може да предизвикват експлозия. По информация от надеждни интернет източници, при пожари причинени от самозапалили се евтини ховърборди, обикновено биват откривани следи по стените и тавана в помещенията, където са се случили инцидентите. Следите недвусмислено показват, че пожарите се в следствие не просто самозапалване, а експлозия.

Ако устройството не е произведено достатъчно качествено и не е проверено от съответните агенции по сертифициране за безопасност (CE, UL и др), рискът от самозапалване съществува.

 

Както сами можете да предположите, този риск съществува единствено при най-евтините ховърборди, които са произведени не от утвърдени производители, а в малки работилници някъде из провинциите на Китай. Всъщност никой не може и да ви гарантира и че не е сглобен в някой гараж в България.

 

Проблемът

 

Причината за запалването идва от батериите. Литиево-йонните батерии, такива каквито има във всеки смартфон или таблет са направени от няколко на брой отделни клетки, всяка от които обикновено по 4,20 V. Тези клетки са изолирани една от друга, чрез полипропиленова или полиетиленова изолация (електро изолация). Ако тази изолация бъде нарушена поради прекомерно презареждане или удар може да се появи късо съединение.

Това се случва ако ховърбордът няма защити от презареждане, зарядното устройство е некачествено или пък при слабо защитена батерия. Получава се голям приток на енергия, която загрява батерията до температурата на запалване на лития. Така може да започне интензивно горене.

 

Как е решен проблема

 

В повечето случаи това се получава, защото литиевата батерия не понася презареждане. С напредъка на индустрията за производство на батерии, сериозните производители отдавна са разрешили този проблем.

На първо място идват качествените батерии и зарядни устройства. С тази цел всяко качествено зарядно устройство е снабдено с предпазител, който измерва нивото на зареждане и автоматично прекъсва зареждането, за да предотврати презареждане на батерията. Дали тази задължителна защита е налична при даден евтин ховърборд, това можем само да гадаем.

 

Как да избегнете такива продукти

 

Ако даден продукт е маркиран с логото на CE, това означава, че производителят декларира, че продуктът отговаря на изискванията на всички директиви на Европейският Съюз. Ако вашият продукт има такъв сертификат, вероятно можете да бъдете спокойни. Ако продуктът е бил внесен през държава от ЕС, тогава можете да имате още по-голяма увереност, че този продукт е проверен на няколко граници и притежава всички необходими сертификати.

 

Разликите

 

Разликите между различните модели ховърборди са всъщност доста големи. Въпреки че външната пластмасова кутия може да е подобна при различните производители, то компонентите вътре, както и начина на свързването и монтажът може да са коренно различни.

 

 

Батерията

 

Начинът, по който батерията е монтирана, свързана с електрониката и обезопасена, е от изключително голямо значение. Изолацията, и защитата на корпуса на батерията е от критично значение, за да имате защита при случайни удари на борда.

Често един евтин ховърборд може да разполага всъщност с по-малка батерия, което означава по-малка мощност и по-кратък живот на батерията.

 

В контраст на евтините ховърборди можем да дадем пример с марката Koowheel.

Всичките им модели са с патентован дизайн, което означава, че няма да намерите техни имитации.

При този модел (Alfa 1.0), батерията освен, че е обособена в съвсем отделен огнеустойчив контейнер, самите клетки на батерията имат няколко пласта висококачествена изолация, която не позволява навлизането на въздух.

 

Този ховърборд е снабден с различни защити срещу къси съединения, включително зарядно устройство сертифицирано и одобрено за продажба в целия свят.

А освен това можете да смените батерията и сами, защото е монтирана външно.

Разбира се има и много други качествени модели ховърборд на пазара.

 

Електроника

 

При марковите ховърборди се наблюдават надеждни електромотори, които имат много по-нисък процент на повреди, спрямо обикновените.

Също така, при високият клас продукти, жироскопите и платката за управление са отделни компоненти, докато при един евтин ховърборд, те са на една платка. Така ако възникне проблем с единия компонент, задължително се сменява целия блок. Тази архитектура също може да крие риск от къси съединения и компрометиране на батерията.

 

В заключение

 

Поради наличието на много имитации е трудно да се направя ясно разпознаване на качествените продукти само по външния вид. Преди да закупите се информирайте се за характеристики и производители. Не се нахвърляйте върху най-изгодната оферта преди да сте сигурни, че продуктът е надежден.

 

Разбира се един евтин ховърборд, може да крие повече неприятни изненади. Изисквайте официален документ за гаранция. Изберете по-нов модел, за да сте сигурни, че продуктът е произведен скоро и не е стоял на склад дълго време. Изберете реномиран бранд.

 

Така че следващият път, когато се изкушите да се възползвате от поредната промоция с 80%-90% отстъпка, помислете, как да получите повече информация относно качеството на ховърборда и доколко рискът си струва.

 

Ако имате добри или лоши преживявания по отношение на качеството на вашия ховърборд, молим да ги споделите като коментар, за да послужи като ориентир и съвет за други наши читатели. Благодарим ви.

Етикети: ховърборд

Оставете коментар

 

 

Вижте още:
Как да изберем подходящия модел ховърборд

Как да изберем подходящия модел ховърборд

System 02/04/2018 0
Получаваме много такива въпроси на нашата страница във Facebook. Как да изберем подходящия модел ховърборд. В тази статия можете да видите най-важните неща, които не трябва да пренебрегвате, когато ст...
Виж повече
Красив, практичен, сигурен - новият ховърборд Koowheel K8 идва на приятно изненадваща цена

Красив, практичен, сигурен - новият ховърборд Koowheel K8 идва на приятно изненадваща цена

System 18/07/2018 1
 700 000 продадени продукта само за последните 3 години. Това е равносметката на Koowheel, създателите на Kooboard и един от малкото производители на персонални електрически превозни средства, които п...
Виж повече
Как се калибрира ховърборд

Как се калибрира ховърборд

System 28/12/2017 0
Всеки ховърборд има нужда да бъде калибриран от време на време. Ако ви се е случвало да стъпите на ховърборда и да усетите, че едната степенка е по-наклонена от другата или пък при слизането от ховърб...
Виж повече
Ховърборд: Всички Ваши Въпроси от 2018 (И нашите отговори)

Ховърборд: Всички Ваши Въпроси от 2018 (И нашите отговори)

System 08/12/2018 0
 Натрупаният опит и мненията на колкото се може повече клиенти ни помогнаха да съберем на едно място всичко, което ви интересува за ховърбордите.Целта на тази статия е да имате бърз и лесен достъп до ...
Виж повече
5 факта за ховърбордите, които вероятно не знаеш

5 факта за ховърбордите, които вероятно не знаеш

System 10/11/2018 0
 Откакто ховърбордите се появиха на световния пазар някъде през 2014 популярността им не намалява. Дори обратното. Всяка година се появяват нови модели и дори се откроиха марки, които патентоват модел...
Виж повече