Eлектрически лонгборд: Какво трябва да знаете преди да се качите.

Публикувана от: System 28/01/2019 0 Коментари Съвети и поддръжка,Електрически скейтборд,

Електрическите лонгборди са тук от няколко години и по всичко личи, че не са краткосрочно явление. Феновете им стават все повече. При първата поява на електрически лонгборд в Youtube преди няколко години, фурорът беше мигновен. След гига-успехът на марки като Boosted, InBoard, Marble, Evolve и Koowheel, започнаха да се появяват все повече и повече нови марки и модели.

Въпреки това, дори в световен мащаб, много фенове, все още се колебаят, защото не знаят какво да очакват и какво всъщност представлява един електрически лонгборд. Това е така поради няколко причини.

Цените на тези продукти не са ниски.

Въпреки многобройните видеа в Youtube, много хора все още не са сигурни дали ще могат да карат една такава машинка.

Ако се върна малко назад във времето, аз също имах колебания преди да поръчам първия си електро лонгборд. Очаквах, че ще получа детска играчка, а получих звяр, който може да излети изпод кракакат ти преди да си се опомнил.

 

В тази статия искам да ви дам няколко кратки съвети, ако и вие сте заинтригувани от електрическите лонгборди, но все още не знаете дали това е за вас.

 

Всеки може да кара електрически лонгборд

Това е абсолютно вярно. Да караш електрически лонгборд е много по-лесно от това да караш обикновен лонгборд. На практика не стъпваш на земяна, а само регулираш скоростта и спирането с контролер за дистанционно управление.

 

Всеки електро-лонгборд има регулиране на скоростта и можете да се движите с такава скорост, каквато ви е комфортна. Освен това повечето модели имат няколко режима/скорости на каране, които обикновено включват режими за начинаещи и напреднали.

Режими на каране и максимална скорост

Разликата обикновено е в максималната скорост. При повечето модели тя е ограничена някъде между 21 км/ч и 35 км/ч. Това е така, защото приблизителната скорост, с която един тийнейджър или възрастен може да тича е такава. Идеята е ако ви се наложи да скочите от борда в движение да можете да продължите да тичате без да паднете.

И да, тези скорости са достатъчно високи за да се изкефите максимално, а когато изкачвате баири, без да стъпвате на земята, всички започват да ви зяпат.

 

 

Хай енд моделите стигат и до 40-45 км/ч. Това вече е за напреднали.

Аз лично карам Koowheel D3 Dual. При него има два режима. Единият до 25 км/ч, а другият до 40 км/ч. Да летиш с такава висока скорост е наистина главозамайващо, но може да бъде и опасно.

Не ви го препоръчвам, освен ако не сте добре екипирани с каска и протектори, и нямате натрупани поне стотина километра на борда.

 

С тази скорост изпреварваш велосипедистите все едно са спрели, а шофьорите в задръствнията те гледат объркано. Въпреки това ползвам основно по-бавния режим, защото 25 км/ч е повече от достатъчно висока скорост и мога да се насладя на райда.

 

Потегляне и спиране

Всъщност е много лесно. Обикновено начинаещите скейтъри си мислят, че този лонгборд е като играчка и няма да може да поеме тежестта им и да ускори бързо. Това обаче не е така.

 

Електродвигателите по принцип имат много голям въртящ момент. Това означава, че ако натиснете бутона за ускорение по-рязко, скейтборда буквално може да изхвърчи изпод вас, оставяйки ви в позиция на свободно падане :-).

Винаги трябва да сте леко приклекнали. Не се изправяйте изцяло на крака. Трябва да имате гъвкавост в коленете. При потегляне се наклонете напред, а при спиране назад.

 

Управление

Винаги работете мноооого плавно с дистанционното. Не бързайте, не правете резки движения и спазвайте правилата за движение по велоалеите. Имам предвид общо човешките правила – да се оглеждате и да давате сигнали с ръце ако завивате или пресичате пътя на някой.

Имайте предвид, че хората около вас не осъзнават, че карате електрически лонгборд и няма да могат да предвидят вашето движение.

 

Високи скорости

Ако спускате баир по инерция и надвишите максималната скорост, спирачките имат намалена ефективност. При спускане дръжте спирачката и карайте под максималната скорост. Електрическите скейтборди разчитат само на регенеративното спиране и нямат механични спирачки. Ако карате с по-висока от максималната скорост посочена за вашия модел, има шанс електромоторите да прегреят и електрониката да изключи. Не го правете.

 

 

Лично съм пробвал спускане по инерция и изходът не беше добър, но се отървъх само с охлузвания. Причината не беше в спирачките обаче, а във влизането в спираловидни движения на задницата. Четете надолу, за да разберете.

 

Влизане в спирала (и падане!)

Една от разликите между електрическия скейтборд и обекновените лонгборди е опасността от влизане в спирала. Какво означава това. Ако се движите с постоянна скорост, обикновено над 20-22 км/ч, ако залитнете леко на една страна, интуитивно ще опитате да компенсирате и да завиете на другата. Ако не намалите веднага, реакцията ви ще е по-бавна от тази на лонгборда.

Това означава, че ще се опитвате да завивате със закъснение. Това ще накара лонгборда да започне да прави колебания на ляво и надясно, но с увеличаваща се скорост. Вижте повече за това тук.

Казано разговорно, задницата започва да шантри. При изпадане в такава ситуация падането е почти неизбежно. Но не е задължително.

 

Ето как да го избегнете

Щом усетите нестабилност, веднага отпуснете спусъка за ускорението. Не натискайте спирачката, защото това може да влоши нещата. Само отпуснете ускорението, за да оставите лонгборда и тялото ви да синхронизират инерциите си. Отпуснете глезените и не се плашете. По този начин плавно ще намалите скоростта.

 

Дръжте електроболнгборда си винаги зареден

Дори когато не го карате, за да удължите живнота на батерията му, е добре да зереждате редовно своя електрически лонгборд. Зареждайте го всеки месец, за да избегнете прекомерно разреждане на батерията. Дръжте го на стайна температура, но не прекалено студено и в помещение с нормална влажност на въздуха.


 

Оставете коментар

 

 

Вижте още:
Как да изберем подходящия модел ховърборд

Как да изберем подходящия модел ховърборд

System 02/04/2018 0
Получаваме много такива въпроси на нашата страница във Facebook. Как да изберем подходящия модел ховърборд. В тази статия можете да видите най-важните неща, които не трябва да пренебрегвате, когато ст...
Виж повече
Красив, практичен, сигурен - новият ховърборд Koowheel K8 идва на приятно изненадваща цена

Красив, практичен, сигурен - новият ховърборд Koowheel K8 идва на приятно изненадваща цена

System 18/07/2018 1
 700 000 продадени продукта само за последните 3 години. Това е равносметката на Koowheel, създателите на Kooboard и един от малкото производители на персонални електрически превозни средства, които п...
Виж повече
Как се калибрира ховърборд

Как се калибрира ховърборд

System 28/12/2017 0
Всеки ховърборд има нужда да бъде калибриран от време на време. Ако ви се е случвало да стъпите на ховърборда и да усетите, че едната степенка е по-наклонена от другата или пък при слизането от ховърб...
Виж повече
Ховърборд: Всички Ваши Въпроси от 2018 (И нашите отговори)

Ховърборд: Всички Ваши Въпроси от 2018 (И нашите отговори)

System 08/12/2018 0
 Натрупаният опит и мненията на колкото се може повече клиенти ни помогнаха да съберем на едно място всичко, което ви интересува за ховърбордите.Целта на тази статия е да имате бърз и лесен достъп до ...
Виж повече
5 факта за ховърбордите, които вероятно не знаеш

5 факта за ховърбордите, които вероятно не знаеш

System 10/11/2018 0
 Откакто ховърбордите се появиха на световния пазар някъде през 2014 популярността им не намалява. Дори обратното. Всяка година се появяват нови модели и дори се откроиха марки, които патентоват модел...
Виж повече